Inom simidrott finns det flera olika grenar, och dessa kan exempelvis vara vattenpolo, motionssim, synkroniserad simning och så vidare. Allt sker i bassängen, och då behöver du använda dig av badkläder, och i vissa fall särskilt anpassade kläder för respektive sport. Vi kommer att gå igenom detta mer ingående i denna artikel, och du kommer att få veta mer specifikt vad du kan ha på dig i bassängen eller ute i sjön. När du simmar i sjöar och hav är det viktigt att hålla dig varm eftersom temperaturen kan vara mycket lägre än i bassängen. I simbassängerna är temperaturen alltid lika varm, och det sker inte några temperaturskillnader.

När du simmar i sjöar och hav är det däremot en stor skillnad, och det kan även vara stora vågor. Simglasögon och våtdräkt är att rekommendera i de fall vattnet är kallare, och dessa plagg kan kosta lite mer än vanliga badkläder. Vanliga badbyxor finns i flera modeller, och du väljer själv vad du känner dig mest bekväm i. För kvinnor gäller bikini, och dessa finns också i flera olika märken och modeller. Det finns även särskilda modeller som är skapade för mer explosiva starter och för de som tävlar inom simning, och dessa har ofta greppande tejp i benöppningarna för att hålla dräkten på plats.

Var kan du köpa badkläder och tillbehör?

Du kan hitta tillbehör antingen i fysiska butiker eller på nätet, men fördelen med näthandel är att du kan hitta fler rabatter. Du kan även beställa dem utomlands, och då är det ofta billigare. Populära sajter som Wish och Aliexpress används flitigt av personer som shoppar på nätet, och detta kan du även utnyttja till din fördel när du letar efter badkläder. Det är billigare, men det tar dock längre tid att få hem plaggen, och du kan inte prova dem i förväg. I butiker har du möjlighet att känna på passform och hur de sitter, och detta kan vara en stor fördel. Det är viktigt att kläderna passar när du ska ner i bassängen.

Vilka slags tillbehör finns för simidrott?

Simglasögon, näsklämmor, badmössor och öronproppar är alla tillbehör som du kan använda dig av när du rör dig i vattnet, och exempelvis simglasögonen ger dig bättre sikt under vatten. Detta kan vara fördelaktigt för dig som spenderar mycket tid under vatten, eller för dig som vill hålla koll på avstånden enklare. Det är svårt att se sig omkring när du simmar snabbt, men simglasögonen hjälper till i detta avseende. Näsklämmor kan vara bra för dig som lätt får i dig vatten i näsan, och öronproppar kan hjälpa till för dig som lätt får vax i öronen. Det är även skönare att slippa ha vatten i öronkanalerna.

Skillnader i badkläder

När du simmar vill du ha så lite motstånd som möjligt för att komma fram snabbare, och då är det viktigt att baddräkten sitter tajt på kroppen och avleder vattnet på bästa möjliga sätt när du är i rörelse. Detta är också anledningen till varför tävlingssimmare inte har stora och fluffiga badbyxor på sig när de tävlar. Våtdräkterna är lite tjockare och detta på grund av att du inte ska frysa när du simmar i sjöar eller hav, och dessa rekommenderas inte för bassäng. Du kan även köpa ett simpaket hos exempelvis Lane4.se som är en nätbutik för simidrott, och i dessa ingår simfenor, kickboard och annat roligt du kan prova i bassängen.

Sammanfattning

Utrustningen som du använder när du rör dig i vattnet är otroligt viktig, och det är alltid bäst att handla ordentliga badkläder innan du börjar med simidrott. Du kan köpa badmössa, simglasögon och badkläder separat eller i ett paket, och du hittar dem både i fysiska butiker eller på nätet. Nackdelen med näthandeln är att det inte går att prova plaggen, men fördelen är att du ofta får bättre rabatter. Fördelen med fysiska butiker är att du kan prova kläderna och se hur de passar din kropp. Detta kan vara avgörande för ett köp, och badkläderna behöver sitta så bra som möjligt så att de inte glider av i vattnet.