Simning är skonsamt för lederna samtidigt som det engagerar hela din kropp, och aktiverar många muskler på en och samma gång. Eftersom att du befinner dig i vatten sliter du inte på dina knän som vid löpning, men du kan trots det ta ut dig själv och förbättra din kondition. Olika former av simidrotter aktiverar kroppen på diverse sätt, men slutresultatet är detsamma. Du får en ökad kondition och muskelstyrka, och att röra sig i vatten är nyttigt för alla människor som tränar. Simidrott är även ett utmärkt sätt för dig att rehabilitera dig från skador. Hälsan är det viktigaste vi har, och tar vi hand om den förbättras vi även på andra områden.

Träning ger många fördelar när det kommer till hälsa, och det finns forskning som visar att de som tränar tänker bättre, sover bättre och mår bättre över lag. Det svåraste är att komma igång med träningen snarare än att uppehålla den, men simidrott kan vara en utmärkt väg in i vardagsmotioneringen. Detta på grund av att det är så skonsamt för kroppen samtidigt som det tvingar dig att höja pulsen. Det känns inte lika jobbigt att svettas i vatten, och de olika idrottsformerna är roliga att syssla med. Du kan även träffa andra likasinnade människor när du sysslar med simidrott, och det passar för alla åldrar.

Motionssim

Att motionssimma är något många äldre människor gör, och detta beror på att det är mycket skonsammare att röra sig i vatten än i löpspåret. Du kan även ta ut dig själv utan att riskera skador, och när du motionssimmar är det du som sätter tempot. Du kan även ta med en vän om du vill ha lite utmaning, eller bara för lite sällskap. Motionssimning är ett utmärkt sätt att röra på kroppen, och det räcker med 2-3 gånger i veckan för att behålla konditionsnivån. Vill du öka din kondition och styrka kan du öka antalet längder eller intensiteten. Motionssim passar alla åldrar och särskilt dig som är lite äldre.

Fördelar med träning och simidrott

Det finns mycket forskning kring ämnet, och några saker du kanske inte visste är att risken för cancer minskar när du tränar, dina stressnivåer sjunker, ditt självförtroende ökar, och framförallt lever du längre. Bara en kvarts träning per dag kan minska risken att dö i förtid med hela 22 procent. Att simma är dessutom enkelt och tar inte lång tid att genomföra. Det gäller bara att få in en rutin som fungerar för dig. Vissa simmar på morgonen medan vissa gör det på eftermiddagar, och det är viktigt att välja en tid under dagen då du är piggast och mest aktiv. Sedan är det bara sätta igång och hoppa i bassängen.

Kallbad

Kallbad räknas inte som en idrottsgren egentligen, men det är ett utmärkt sätt att sänka kroppens inflammationsnivåer. Det används för återhämtning när elitidrottare behöver en paus från hård träning, men det kan även användas för regelbundet välmående. Det finns forskning som visar att kallbad utsöndrar hormonet noradrenalin, och det är kroppens sätt att hamna i balans. Det hjälper dig även att hantera andra typer av stress, och genom att kyla ned kroppen frivilligt kan du öka tiden du klarar av kylan, och successivt blir du bättre och bättre på det. Kallbad kan ske i badhus eller utomhus vid vintertid, och det passar alla åldrar. Det är även ett bra sätt att öka blodcirkulationen.

Sammanfattning

Hälsofördelarna med simidrott är enorma, och precis som med all slags träning gör de dig starkare och tåligare. Motionssim och kallbad fungerar utmärkt i kombination med varandra, och det finns modern forskning som påpekar flera hälsofördelar med simidrotter. Vid kallbad ökar blodcirkulationen och du stressas på ett “bra sätt” så att du även kan hantera annan stress lättare. Andra hälsoaspekter vid regelbunden träning i vatten är ökad koncentrationsförmåga, ökad muskelstyrka och kondition, samt ett bra sätt att rehabilitera dig från skador från exempelvis löpning. Simning är skonsamt för kroppen samtidigt som det ger dig utmärkt träning, och detta är något du bör ha med dig. Lycka till!