I denna artikel tittar vi närmare på rekordhållarna inom simidrotten, och stjärnor som Michael Phelps och Sarah Sjöström. Det är stort av ett litet land som Sverige att ha atleter som ligger i världstoppen, och det är också en av anledningarna till varför simidrotten är så populär. Sarah Sjöström är en de mest kända tävlingssimmarna i världen, och hon är dessutom svensk. Hennes rekordtid som också är ett världsrekord, är 23,67 i 50 meter frisim, och inom 100 meter innehar hon också världsrekordet på 51,71. Båda rekorden vann hon i Budapest 2017, och detta är något som satte Sverige på kartan inom simning. På herrsidan är den mest kända rekordhållaren Michael Phelps.

Michael Phelps har satt många rekord inom simning, och han har rekordet för 100 meter fjärilsim på 49,82. Utöver detta innehar han flera andra rekord som 4×100 meter frisim, 4×200 meter frisim, samt 4×100 meter medley. Han är dock bättre på längre sträckor än korta, och rekordet för 50 och 100 meter frisim innehas av César Cielo Filho. Vad får dessa atleter att prestera så otroligt väl kanske du undrar. Det ska vi ta reda på i denna artikel, och vi kommer att göra en djupdykning i deras liv för att du ska få en mer samlad bild av vilka de egentligen är, och hur de är som personer.

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström är en svensk simmare som tillhör Södertörns simsällskap, och hon innehar för närvarande världsrekordet inom frisim för kvinnor. Hon vann EM-guld redan vid 14 års ålder inom 100 meter fjärilsim, och sedan dess har hon blivit en internationell superstjärna. Hon har även mottagit Jerringpriset 2014 och 2015, samt Victoriastipendiet och Bragdguldet. Sarah Sjöström är otroligt dedikerad till simidrotten och agerar förebild för många ungdomar som drömmer om att en dag stå på prispallen. Hon har även gått ut i media och berättat om hur simningen räddade henne då hon var väldigt bråkig i sin ungdom. I simningen fick hon utlopp för sin energi och det skulle förstås senare även komma att bli hennes karriär.

Michael Phelps

Michael Phelps är en amerikansk simmare som numera är pensionerad från idrotten, och han är den mest framgångsrika olympiern genom tiderna. Om du frågar vem som helst som kan något om simning kan de svara på vem Michael Phelps är, och han har blivit en internationell stjärna efter alla världsrekord han satt. Han har dock inte en helt fläckfri bakgrund. Han har nämligen blivit arresterad för rattfylleri samt hamnat på ett foto där han röker marijuana ur en så kallad bong. Det amerikanska simförbundet stängde av honom i tre månader på grund av detta, och Michael Phelps tog sitt straff. Han utmärker sig genom sin specifika stil att simma, och han dyker mycket djupare än andra.

César Cielo Filho

César Cielo Filho är en brasiliansk frisimmare som innehar världsrekorden inom sprintsträckorna 50, respektive 100 meter. Han är den mest framgångsrika simmaren i Brasiliens historia, och han har vunnit tre olympiska medaljer. Han är den snabbaste simmaren i världen på dessa sträckor, och enligt hans vänner och släktingar vägrar han att förlora. Han har en vinnarskalle som är utöver det vanliga, och studerade redan sina motståndare vid 9 års ålder. Utöver att vara simmare är han även företagare, och han äger och driver en restaurang vid namn Original da Granja som kan hittas i Sao Paulo. César Cielo är alltså driven även när det gällare andra saker i livet.

Sammanfattning

Rekordhållarna inom simidrott har alla otroliga vinnarskallar, och deras motivation är beundransvärd. De började alla i ung ålder och detta är givetvis en fördel för att hinna bli så bra som möjligt innan vuxen ålder. Det är även en stor ära för Sverige att Sarah Sjöström innehar två världsrekord inom simning, och detta sätter verkligen vårt lilla land på kartan när det gäller tävlingssim. Att vara bäst i världen är inte enkelt, och det krävs en alldeles speciell person för att klara av all press och de utmaningar man möts av. Det är en sak att klara av rekordtider på egen hand, men en helt annan att göra det när hela världen ser på.