Du har säkerligen sett simmare tävla mot varandra i öppet vatten någon gång, och det kallas för open water. Crossfit Games som är en stor tävling i USA utför denna gren i deras tävlingar. Det är en gren som få klarar av eftersom det är otroligt krävande att simma i havet eller i sjöar. När du simmar i havet kan du bli överraskad av strömmar och att vattnet rör på sig jämfört med när du befinner dig i en bassäng. Att tävla i denna gren kräver en oerhört bra kondition, och när du befinner dig i vattnet kan du inte stanna upp för att vila. Det är även trångt när du simmar mot andra deltagare.

Trängsel och navigering i vattnet när det hettar till ordentligt kan vara väldigt svårt, och det gäller att behålla lugnet även om många simmar nästan på varandra. I starten är det alltid värst, och då samlas deltagarna i stora klungor tills några lyckas frigöra sig och ta ledning. Det finns även olika tekniker som simmare kan använda sig av, och en av dem kallas för “drafting”. Detta betyder att du positionerar dig nära en annan simmare för att spara energi, och detta sker antingen genom att hålla sig precis bakom fötterna eller snett bakom den andra simmaren. Du måste även tänka på att navigera när du simmar vilket har sina egna utmaningar.

Open water-kurser

Om du har tänkt att börja tävla inom open water krävs det oftast att du genomgår en kurs, och det är inget som du bara kan börja med utan någon som helst träning. Kurserna ger dig all nödvändig information du behöver för att navigera i öppet vatten, samt redskap för att klara dig en längre sträcka i havet eller sjöar. I Sverige krävs även våtdräkt när det inte är varmt, och eftersom vi har många kalla månader behöver du bli bekväm med att använda en sådan. Även detta är något som du kommer att träna på om du genomgår en kurs i open water. Hela syftet med kursen är att du ska klara av ett lopp.

Hur går det till när du tävlar i open water?

Open water är ofta en del av ett triathlonlopp, eller så kan du tävla enbart i simning och det kallas då för öppet vattenlopp. Avstånden varierar men vanligtvis rör det sig om 5, 10 eller 25 kilometer simning. Delmomentet i ett triathlon ligger på 3 860 meter, och det är givetvis tufft att genomföra när du redan är trött efter exempelvis löpning och cykling. Det finns även motionslopp för de som inte är så erfarna, och då kan avstånden vara 800 till 1000 meter. De tävlande i open water simmar frisim, och det är oftast crawl som används för att ta sig fram i vattnet. Utöver detta fungerar det precis som vilket annat lopp som helst.

Skillnader mellan bassäng och open water

När du simmar i havet är temperaturen oftast kallare än i bassäng, och det brukar ligga runt 17 till 21 grader när loppen sker i Sverige. Det kan även behövas en våtdräkt, och denna väger lite mer än de vanliga badkläderna som du använder i bassängen. Det går inte heller att följa en linje när du befinner dig i öppet vatten, och navigeringen kan vara lite knepigare och sträckorna krokigare. Vattnet rör även på sig och det kan vara strömt vilket skapar mer motstånd. Detta kan även vara något som oerfarna simmare inte är vana vid, och i värsta fall orkar de inte med hela loppet.

Vad händer när en simmare inte orkar hela sträckan?

När det gäller tävling finns det alltid funktionärer och sjukvårdspersonal på plats som kan hjärt- och lungräddning, samt att det finns personal som övervakar deltagarna om något skulle inträffa. Det är dock farligare att simma i havet, och särskilt om du gör det på egen hand. Var alltid försiktig när du beger dig ut i sjöar och hav på egen hand, och använd alltid våtdräkt om du inte är van vid öppet vatten. Det förhindrar kroppen att bli nedkyld, och du kan klara längre sträckor tack vare dräkten. Open water-tävlingar är underhållande och intressanta, och har du tillfälle kan du spana in Vansbrosimningen som är Sveriges största.