Det finns belägg som visar att man i Europa började att tävlingssimma på 200-talet innan Kristus, vilka grenar man hade och hur tävlingarna såg ut är oklart. Man tror att bröstsim var det som förekom mest frekvent i tävlingssammanhang. Simningen fick sig ett rejält uppsving under 1870-talet då John Arthur Trudgen kom med ett nytt banbrytande sätt att simma. Trudgen bytte ut den vanliga fotsparken med en mer saxande spark och kopierade sedan sättet på den främre delen av kroppen av den nordamerikanska befolkningens sätt att simma. Det sägs att detta var början på det populära simsättet crawl som vi alla känner till det idag.

1896 var de olympiska sommarspelen i Athen och simningen var en av de sporter som fick vara med. Några år senare tillkom en ny gren inom tävlingssimning som kallades frisim, den infördes med hjälp av Richard Caville och det är under frisimmet simmarna använder sig av crawl. Frisim innebär, precis som det låter, att man får simma på vilket sätt man vill och crawl är det simsättet som går snabbast. Efter att frisimmet kom in i tävlingssammanhang dröjde det inte så många år innan världsföreningen för simning bildades. Den bildades år 1908. Världsföreningen för simning kallas för FINA och förkortningen står för Federation Internationale de Natation.

Damerna välkomnas in i tävlingar

FINA är de som styrt tävlingssimmande från start och damerna var inte välkomna att delta i simtävlingar på väldigt många år. Den första officiella och internationella damtävlingen hölls i Monaco, vid damspelen, år 1922 och Sverige var ett av länderna som deltog. Fjärilsim är ett sätt att simma som började utvecklas och utformas strax efter att damerna välkomnades in i tävlingarna, på 1930-talet. Simsättet togs dock inte in i tävlingssammanhang förrän flera år senare, närmare bestämt år 1952. Simningen är en sport som idag består av hela 34 olika grenar att tävla i, det finns 17 grenar för män och det finns lika många grenar för kvinnor.

Tidtagning

Själva tävlingsmomentet har sett ut på samma vis genom alla år. Tävlingen i sig går helt enkelt ut att simma en förutbestämd sträcka på kortast tid möjligt, den som når målet först koras som segrare. På vilket sätt man avgör en segrare har såklart utvecklats något oerhört genom åren. Under 1800-talet fick ögonmåttet bestämma vem som segrade och på senare år har olika mätverktyg använts för att bistå för att avgöra vem som når målet först. Idag så är mätverktygen otroligt tekniskt utvecklande, tillförlitliga och exakta att den mänskliga faktorn att avgöra vem som segrat är helt borttagen. Datatekniken är en fantastisk hjälp för att få precisa resultat.

Simningen började i öppna vattendrag

För tusentals år sedan så fanns inte simbassänger på det vis vi känner till och relaterar till idag. Det började med att simma på olika platser man kunde komma åt, det kunde vara öppna vattendrag, sjöar, kanaler men också hav. Så småningom skapades simbassänger som var gjorda just för ändamålet att kunna simma i och då var det framförallt de mest privilegierade personerna som kunde ta del och nyttja dessa. Under tidigmodern tid väcktes intresse för hur kroppen kunde röra sig i vätskor, och i och med det fick sig simsporten ett rejält uppsving. Idag finns många olika simsällskap för att sprida kunskapen om simning vidare, först att bildas i Sverige var Uppsala simsällskap som bildades redan 1796.

Sarah Sjöström

Idag finns det fyra olika simsätt som är godkända i tävlingssammanhang och de är som följer: Bröstsim, ryggsim, fjärilsim och frisim. Alla simsätt utövas i fyra olika distanser vardera mellan 50m och 200m. Utöver dessa grenar så kan man också tävla i lagtävlingar av olika slag. Lagtävlingar kan utövas med en blandning av simsätt. Sverige har haft många duktiga simmare genom åren och några namn värda att nämna är bland annat Stefan Nystrand, en kortbanespecialist som tagit hem många EM-medaljer. Sarah Sjöström är fortfarande aktiv och tagit otaliga medaljer på både EM, VM, och OS. Sjöström är bara 25 år men är redan en av Sveriges bästa simmare genom tiderna, hon har slagit världsrekord efter världsrekord.