Swimming World Magazine är en tidning som publicerar en upplaga i månaden om mängder med olika nyheter från simvärlden. År 1960 var första året som tidningen gavs ut. Sedan 1964 utmärker denna amerikanska simtidningen året simmare. I börjar utsåg man endast årets manliga simmare, med redan ett år senare utsåg man även årets kvinnliga simmare. Don Schollander är mannen som för första gången tog hem utmärkelsen, med 4 guldmedaljer under OS i Tokyo var det inte mycket att snacka om. Första kvinnliga pristagare blev Martha Randall. Åren har gått och flertalet priskategorier har tillkommit, bland annat priser efter geografiska platser och olika typer av simgrenar.

Noterbart är att under det första 7 åren som utmärkelsen delades ut så var det endast personer som tävlade för USA som tog hem bemärkelsen. Australiensiskan Shane Gould blev utsedd som världens bästa simmare både 1971 och 1972, detta efter att bland annat simmat hem tre guld i sommar OS år 1972 i München. I och med att hon fick utmärkelsen bröt hon USA:s vinnartrend på den kvinnliga sidan. För herrarna skulle det dröja ytterligare några år, ända fram till 1979 då Vladimir Salnikov från Sovjetunionen tog hem priset. Vladimir Salnikov vann totalt fyra VM guld mellan åren 1978 och 1982 och utöver detta vann han också tre OS-guld 1980.

Strukna på grund av dopingmisstankar

Listan över världens bästa simmare har tvingats modifieras i efterhand på grund utan misstänkt systematisk doping. Simmare som blivit strukna i efterhand på grund utav detta var alla kvinnor och tävlade för Östtyskland under 70- och 80-talet. Sverige har haft många framgångsrika simmare genom åren, däribland: Therese Alshammar, Josefin Lillhage, Stefan Nystrand, Lars Frölander och Sarah Sjöström. Alla vi nämnde ovan har tagit hem tunga medaljer på allt från EM till OS. Therese Alshammar är en mycket folkkär idrottare utanför idrotten men hon har också presterat, hon har tagit hem otroliga 72 internationella medaljer. Det är bara Sarah Sjöström som i skrivande stund är aktiv inom elitsimningen.

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström är född 1993 och är redan Sveriges största simmare genom tiderna. Hon tävlar i fjärilsim och frisim och har trots sin unga ålder hunnit med att vinna en hel drös med medaljer. Det stora genombrottet skedde under EM i Eindhoven, då hon vann guld och slog den dåvarande svenska rekordtiden på fjärilsim, blotta 14 år gammal! Samma år gjorde hon sin OS-debut, den gången utan medaljer. OS-guldet fick istället vänta till olympiska spelen i Rio 2016. Sarah Sjöström har slagit världsrekord efter världsrekord och har simmat hem över 30 guldmedaljer i internationella tävlingssammanhang. Sjöström har även kammat hem det största priset en idrottare kan få i Sverige två gånger, Jerringpriset.

Michael Phelps

När man i folkmun pratar om simsporten är det alltid ett namn som alla känner igen eller iallafall har hört talas om nämligen Michael Phelps. Han räknas som en av simsportens absolut största genom tiderna. Amerikanen Michael Phelps som är född 1985 tog redan som 15-åring en plats i den amerikanska OS truppen. Under sitt första olympiska mästerskap kom han som bäst femma. Trots uteblivande medaljer under sitt första OS är Michael Phelps den mest framgångsrike olympiern genom tiderna. Inte så konstigt det med tanke på att han har tagit otroliga 28 medaljer! Av dessa 28 är dessutom 23 stycken av den allra finaste valören – guld.

Världens bästa simmare 2017

Simningen är en bred sport med flera olika grenar, detta gör det svårt att hålla koll på vem som innehar världsrekordet i de olika grenarna och distanserna. Världsrekord slås titt som tätt och vill man hålla sig uppdaterad om världsrekord och vem som är rankad högst i världen för tillfället kan man alltid läsa mer på www.swimmingworldmagazine.com. Förra året, år 2017, gick utmärkelsen för damer till Sarah Sjöström och för herrar till amerikanen Caeleb Dressel. Det var första gången en svensk fick ta emot utmärkelsen och vi hoppas att det inte var sista gången vi fick se en svensk längst upp på listan. Kanske är hon tillbaka redan nästa år?