En populär sport inom simidrotten är vattenpolo, och det går ut på att två lag spelar mot varandra i en bassäng. Spelet använder en boll som man ska försöka kasta in i motståndarlagets målbur, och det svåra med sporten är att spela när man befinner sig i vatten. Spelet liknar handboll förutom att det sker i vattnet, och lagen består av sex utespelare samt en målvakt per lag. Det lag som gjort mest mål innan slutsignalen låter har vunnit, och spelet är ofta hektiskt och livligt. Matcherna spelas i fyra perioder, och varje period är åtta minuter lång. Det krävs alltså att spelarna har väldigt bra kondition.

Det finns även sex avbytare som kan hoppa in när som helst, och detta underlättar givetvis för hela laget. Vattenpolo innehåller även pauser mellan ronderna, och de är två minuter långa mellan de första två spelomgångarna samt de två sista. Mellan ronderna två och tre är det fem minuter paus, och då får spelarna vila ut lite längre. Det är även tillåtet att trycka ner och hålla fast en motståndare som håller i bollen, och målvakten får även ta bollen med två händer. Resterande lagmedlemmar använder enbart en hand, och spelet innehåller även hörnkast, målutkast samt frikast. Lagen har endast 30 sekunder på sig att få till ett anfall, annars får motståndarna ett frikast.

Varför är vattenpolo populärt?

Inom simidrotten är vattenpolo väldigt populärt, och det spelas i de flesta länder på en väldigt hög nivå. Vattenpolo har funnits länge, och det går även att betta inom sporten. Det enda du behöver göra är att hitta en spelsajt som erbjuder odds och sportsbetting. Eftersom spelet sker i högt tempo och lagen endast har 30 sekunder på sig att slutföra sitt anfall blir det ofta hektiskt och underhållande. Sporten kräver även väldigt mycket muskelstyrka och kondition för att orka spela i vattnet, och det är en stor fördel om du är duktig simmare. Du kan titta på vattenpolo exempelvis via Tv-kanaler som Eurosport eller via kanaler som streamar på nätet.

Vad krävs för att börja med vattenpolo?

Om du själv är intresserad av att börja behöver du bara ta kontakt med en idrottsförening som sysslar med sporten, och i Sverige finns det flera av dem. Många simklubbar erbjuder vattenpolo utöver de andra traditionella grenarna som simhopp och frisim, och som sport är det snabbt, underhållande och fysiskt krävande. Det krävs även att du som spelar har samarbetsförmåga, och det kan även vara bra för ungdomar eftersom de får lära sig vikten av disciplin och lagarbete. Många av dagens ungdomar kan behöva lite hjälp på traven för att komma igång i livet, och vattenpolo kan vara en utmärkt fritidsaktivitet. Fritidsintressen kan även ge vänner för livet vilket är bra att komma ihåg.

Vilka fördelar har vattenpolo för hälsan?

Vattenpolo är väldigt krävande, och det innebär att du anstränger din kropp vilket alltid är bra för att förbättra din styrka och kondition. När du tränar blir du piggare, mer alert och du orkar bättre i vardagliga sysslor som arbetsuppgifter eller lektioner i skolan. Träning förlänger även livet och du åldras långsammare, samt att din kropp blir mer van vid ansträngning vilket hjälper dig i stressiga situationer. Träning sänker dina stressnivåer och du klarar av mer stress i din vardag. Det finns alltså en hel del saker som är värda att tänka på när det gäller hälsoaspekter, och att motionera regelbundet minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Sammanfattning

Vattenpolo är en utmärkt sport att syssla med, och den passar särskilt ungdomar och unga vuxna eftersom det är fysiskt krävande. Du som tränar vattenpolo kommer att bli vältränad efter bara en kort period eftersom du tar ut dig själv otroligt mycket i bassängen. Du kan börja med vattenpolo tack vare de olika föreningarna vi har runtom i Sverige, och det kan vara ett utmärkt sätt att träffa vänner för livet. Vattenpolo är en underhållande och rolig sport, och du kan dessutom spela på det via spelsajter på nätet. Om du är väl insatt i sporten kan du dessutom ha fördel gentemot andra spelare, och som träningsform passar det utmärkt för att förbättra hälsan.