Hemsida om simidrott

Betting på simsport

Betting på simsport

Det finns många olika simsätt, begreppet simsport är ett samlingsbegrepp på alla de tävlingsgrenarna inom simning som görs i öppet vatten. Öppet vatten innebär inte enbart ett hav eller sjö, utan en bassäng är det vanligaste området tävlingarna utförs. De olika grenarna är konstsim, simhopp, simning i sjö eller hav, synkroniserad simning, vattenpolo och de fyra simsätten. De ovanstående grenarna utgör grundpelarna för tävlingssimning. Alla dessa grenar går att betta på. Inom simsport är betting inte lika utvecklat som det är i exempelvis fotbollsvärlden, vilket främst beror på att simningen inte är en lika stor sport runt om i världen som exempelvis fotboll är. Dessutom är det rätt begränsat från gren till gren vad man bettar på, eftersom det skiljer otroligt mycket mellan grenarna. Teknikerna går inte ens att jämföra mellan vissa grenar, exempelvis simhopp och vattenpolo. De skiljer sig lika mycket mellan sporterna som det gör mellan fotboll och basket, förutom att det har vattnet som gemensam nämnare. Av den anledningen brukar spelare endast betta på en gren.

 

EM i simsport 2018

Staden Glasgow i Skottland fick äran att arrangera Europamästerskapen i simsport år 2018, vilket var det trettiofjärde europamästerskapet som arrangerades. Den vanligaste grenen att betta på är vanlig simning som inkluderar de fyra olika simsätten. För att en deltagare ska kunna ha möjlighet att komma upp på pallen och kamma hem en medalj krävs det att simmaren kan behärska de fyra olika simsätten, vilket är crawl, bröstsim, fjärilsim och ryggsim. Med andra ord måste simmaren ha deltagit i alla deltävlingarna och den som har sammanlagt kortast tid vinner såklart. Här finns det många delar man kan betta på inom simningen, dels vem som vinner respektive heat, vem som får bäst tid för ett visst simsätt och vem som vinner totalen. Det finns även olika längder som simmarna tävlar i för de olika simsätten, och även här kan man välja vad man ska betta på. Sträckorna skiljer sig från 50 meter till 1 500 meter. Det är dock inte speciellt vanligt eller populärt att betta på de små faktorerna utan det mest vanliga att betta på är vem som tar hem medalj i respektive klass.

 

Simhopp är en unik gren, dels för att poängsättningen är inte den enklaste att förstå samt att det är en oerhörd teknisk gren. Här kan man betta på de individuella deltagarna eller som lag, då det tävlas i båda formationerna. Simsport är inte den mest vanliga sporten som bettas på, likaså synkroniserad simning. Synkroniserad simning är inte speciellt vanligt i Sverige överhuvudtaget, men internationellt har de större fäste. Grenen innefattar fyra stycken olika discipliner vilket är solo, duett, lag samt fri kombination. Det grenen går ut på är att atleterna i de olika formationerna ska utföra en artistisk och estetisk sammanhängde presentation. Man skulle kunna jämföra denna gren med balett eller dans i sig. Den svåraste disciplinen anses vara lag eftersom det kräver att alla deltagarna ska vara synkroniserade. Både simhopp och synkroniserad simning bedöms med poäng och de som får högst poäng kammar hem vinsten. Det går givetvis att betta på dessa grenar men det tillhör inte vanligheterna hos de flesta, eftersom det för många endast är en gissning på vem som kommer vinna då sporterna är väldigt komplicerade att förutse vem som kommer ta hem vinsten.

 

Betting på simning i öppet vatten är något som blivit allt mer populärt senaste åren i samband med att triathlon har exploderat. Triathlon innefattar simning i öppet vatten, och i den grenen är det hastigheten som främst är avgörande. Den som simmar en viss sträcka på kortast tid vinner. Alla deltagarna får starta samtidigt eftersom förutsättningarna i ett öppet hav eller på en sjö kan ändras under tidens gång, så är det mest rättvist att alla för samma förutsättningar.